ویژگی های یک کفش خوب
یک کفش خوب کفشی است که از شکل و الگوی طبیعی پا تبعیت کند و ضمن اینکه یک پوشش کلی در اطراف پا فراھم می کند باید درجات قابل قبولی از انعطاف پذیری را داشته باشد که با روند طبیعی راه رفتن اختلال ایجاد نکند.
پا در طی راه رفتن به طور مداوم در برابر ضربات و آسیب ھای ناشی از تقابل و برخورد با زمین قرار می گیرد. یک کفش خوب باید کفه ھای نرم و ضربه گیرداشته باشد تا پا در طی این ضربات به آرامی و نرمی در تقابل با زمین قراربگیرد و آسیب نبیند. کفش ھایی که کفه سفت و محکم دارند از این نظر به پا کمک نکرده و حتی باعث درد و آسیب بیشتر پا می شوند.اندازه کفش از مھم ترین ویژگی ھای کفش است. پا باید به راحتی در درون کفش قرار بگیرد. اگر فضای داخلی کفش کوچک باشد باعث آسیب 7بخش ھای مختلف پا (مثل قوزک ھا، کناره ھا و یا سطح رویی پا) خواھد شد. ھرگز به امید این نباشید که کفش جا باز می کند. از ھمان ابتدا کفش باید برای پا اندازه باشد چون حتی مدت کوتاھی استفاده از یک کفش تنگ نیز می تواند باعث آسیب پاھا شود و در بلند مدت فرد را مبتلا به بیماری ھایی مثل میخچه، زخم ھای زمین پا و نیز آرتروز و دیگر اختلالات مفصلی پاھا کند.
ھمچنین در جلوی کفش باید فضای کافی برای انگشتان و پنچه پا وجود داشته باشد. با توجه به حساس بودن و استخوانی بودن انگشتان بایدقسمت جلویی کفش به اندازه کافی نرم باشد تا تماس این قسمت با انگشتان و پنجه باعث آزار آنھا نشود. در مورد خانم ھا بسیار شایع است که از کفش ھای پنجه باریک استفاده شود. این کفش ھا با فشردن انگشتان به یکدیگر در بلند مدت باعث انحراف انگشتان و یا بروز میخچه می شوند. ھمان طور که گفته شد قسمت جلویی کفش ھم باید متناسب با اندازه پنجه باشد. کفش ھایی که پنجه باریک دارند اصولا کفش ھای مناسبی برای استفاده طولانی مدت نیستند.بلند بودن بیش از حد پاشنه کفش نیز آسیب رسان است. به ویژه خانم ھا تمایل دارند که از کفش ھایی استفاده کنند که پاشنه بلندی دارند. این کفش ھا با به ھم ریختن نظم طبیعی توزیع وزن بدن بر روی پاھا و نیز با بر ھم زدن وضعیت قرارگیری مفاصل پاھا و کوتاه کردن تاندون آشیل درپشت پا باعث وارد آوردن فشار بیش از حد بر روی سطح پشتی پا و نیز به ھم زدن تعادل فرد می شوند.
ھر باری که فرد در پی استفاده از این کفش ھا دچار لغزش و بی تعادلی شود آسیب قابل توجھی به مفاصل و رباط ھای پا وارد می آورد که در بلند مدت می تواند باعث درد مزمن پاھا شود. احتمال بروز پیچ خوردگی و دیگر آسیب ھای پاھا در افرادی که از کفش ھای پاشنه بلند استفاده می کنند به کرات بیشتر از کفش ھای عادی است. به طور کلی نباید پاشنه کفش حداکثر بیش از 5 سانتی متر باشد. ھمیشه باید حدود یک سانتی متر ازانتھای آخرین انگشت خالی باشد تا انگشت را بتوان در کفش کمی حرکت داد.اگر کفش شما بزرگ باشد که امکان حرکت پا در آن کاملا راحت باشد و به عبارت دیگر کفش در پا لق بزند ھم مناسب نیست. این وضعیت باعث می شود که احتمال آسیب و حرکت ھای نامناسب در پا پیش از حد باشد. سعی کنید حتی المقدور صبح ھا برای خرید کفش اقدام نکنید. به طور طبیعی در طول روز پاھا به علت ایستادن ھای طولانی مدت کمی ورم می کنند.
به عبارت دیگر در طول روز به علت اثر جاذبه خون در بخش ھای تحتانی بدن و به ویژه پاھا تجمع حاصل می کند و ھمین امر باعث ورم کردن پاھا می شود. این اتفاق باعث می شود که در بعد از ظھرھا و انتھای روز پاھا کمی بزر گ تر باشند. حالا اگر شما صبح اقدام به خرید کفشی کرده باشید که کاملا اندازه پای شماست ممکن است در انتھای روز برای پاھای شما کمی تنگ و آزار دھنده باشند. پس سعی کنید ھمیشه درانتھای روز برای خرید کفش اقدام کنید تا دچار چنین مشکلاتی نشوید. نکته دیگر این است که در موقع امتحان کردن کفش برای خرید حتما جوراب به پا داشته باشید. در غیر این صورت کفشی که ممکن است بدون جوراب برای پای شما به اندازه و مناسب بوده است بعد از پوشیدن جوراب تنگ و نامناسب باشد.
به نظر اکثر مردم، ھر دو پا از نظر اندازه باھم برابر ھستند. اما واقعیت چیز دیگری است. در بسیاری از افراد یکی از پاھا از پای دیگر بزرگ تر است.توجه به این نکته در ھنگام تھیه کفش بسیار با اھمیت است. چرا که به شما گوشزد می کند حتما ھر دو لنگه کفش را امتحان کنید و در غیر اینصورت اگر مجبورید تنھا یک لنگه کفش را امتحان کنید حتما این لنگه مربوط به پای بزرگ تر شما باشد. نکته مھم دیگر این است که ھیچ وقت مسئولیت خرید کفش را به فرد دیگری واگذار نکنید. علاوه بر مسائل مربوط به علایق و سلیقه ھای شخصی شما در مورد انتخاب شکل، فرم و رنگ کفش، حتما باید خود شما در ھنگام خرید کفش حضور داشته باشید و حتما کفش ھا را امتحان کنید. حتی فرستادن نمونه ای از کفش ھای قدیمی برای خرید یک کفش جدید ھم اصولا کار صحیحی نیست.کفش ھا پس از مدتی استفاده ممکن است تغییر شکل و فرم بدھند و کفش جدیدی که بر مبنای این کفش ھای کھنه و قدیمی خریده می شود ممکن است ویژگی ھای مناسب برای پاھای شما را نداشته باشد. در ضمن ممکن است در طول زمان پاھای شما شکل خود را تا حدودی عوض کرده باشند و نیازمند کفشی با مشخصات، ابعاد، و ویژگی ھای جدید باشند.
به سایزی که روی کفش ھا درج شده است یا توسط فروشنده اعلام می شود اطمینان نکنید. گاھی یک سایز خاص مثل 40 در کفش ھای تولیدی یک کارخانه با ھمان سایز از کارخانه دیگر از نظر اندازه تفاوت دارند. با این حساب ممکن است اعتماد مطلق به سایز کفش ممکن است گمراه کننده باشد و به خرید کفشی منتھی شود که برای پاھای شما مناسب نیست. باز ھم تاکید می کنیم که در ھنگام خرید کفش ھیچ معیاری قابل اطمینان تر از پوشیدن کفش و احساس راحتی در آن نیست.و آخرین نکته اینکه در ھنگام امتحان کردن کفش مطلوب خود برای خریداری، حتما کمی با آن راه بروید. کفشی که در ھنگام نشستن در پای شما راحت است ممکن است در ھنگام راه رفتن بر پاھای شما فشار وارد کند و دیگر چندان راحت نباشد.