غذاهای محلی شهر قزوین۱
استان قزوین یکی از استان های قدیمی و پر جاذبه ی کشور ایران به شمار میرود. این استان زیبا و تاریخی که از دوران صفوی مورد توجه قرار گرفته است غذاهای پر طرفدار زیادی دارد که دارای طعم بسیار لذیذ و متنوعی هستند و غذاهای قزوین، سفره رنگین و متفاوتی برای گردشگران و اهالی میسازد.
جالب است بدانید که سالانه گردشگران زیادی این استان را برای سفر انتخاب میکنند؛ بسیاری از آنها علاوه بر آب و هوا و اماکن دیدنی، به دلیل وجود غذاهای سنتی قزوین که بسیار لذیذ هستند جذب آن شدهاند. در ادامه با برخی از بهترین غذاهای سنتی قزوین آشنا میشویم:
⦁ قیمه نثار
⦁ آش ماش پیازو
⦁ کوکو شیرین قزوینی
⦁ حلیم
⦁ آش آلو یا آلرشته
⦁ شیرین پلوی قزوینی
⦁ قیمه آبدار یا دم کباب
⦁ کله جوش یا کال جوش
⦁ دیماج قزوینی
⦁ آش دوغ
⦁ آش امام قزوین
⦁ بادمجان پلو قزوینی
بعضی از غذاهای سنتی استان قزوین در مناسبت های ویژه و تعدادی هم به شکل عادی در طول سال طبخ می شود. برخی از غذاهای سنتی قزوین که در مناسبت های ویژه استفاده میشوند عبارتند از:
⦁ قیمه نثار، که در میهمانی های رسمی و عروسی ها تهیه می شود و گاهی هم شیرین پلو جای آن را می گیرد.
⦁ قیمه، در مجالس عزا
⦁ دم کباب یا قیمه آب دار، در هنگامی که زوار از زیارت بازمی گردند.
⦁ دیماج، برای روز پنجاه به در
⦁ خاگینه، رشته پلو با ماهی، برای شب عید نوروز
⦁ سبزی پلو و ماهی دودی، برای شب چهارشنبه سوری و روز سیزده به در
⦁ کله پاچه، برای افطار روی بیست و هفتم ماه رمضان
⦁ آش شعله قلمکار، معمولا در روز بیست و هشتم صفر به صورت نذری به نیت امام حسن مجتبی (ع) پخته می شود.
معرفی غذاهای سنتی استان قزوین
• قیمه نثار
یکی از غذاهای بسیار خوش طعم و پر طرفدار استان قزوین قیمه نثار است و در بسیاری از مهمانی ها از این غذا استفاده می شود.
ین غذا اگرچه نام قیمه دارد اما قیمه نیست. مواد اصلی این غذایلذیذ برنج آبکشی شده ،گوشت گوسفندی، خلال پرتقال (یا نارنج)، پیاز داغ، زعفران، زرشک، خلال بادام، خلال پسته، رب گوجهفرنگی و ادویه های خوش عطر و بو میباشد که به صورت جداگانه درست شده و به حالت لایه ای بر روی دیس قرار میگیرند. همچنین برای تزئین لایه ی سطحی این غذا از برنج زعفرانی، خلال پسته، خلال بادام، پرتقال و زرشک استفاده میکنند. در هنگام سرو کردن ظرف جداگانه ای از آبگوشت برای افرادی که علاقه مند به خوردن غذا با این چاشنی هستند قرار گرفته میشود.(طرز تهیه ی قیمه نثار قزوین)
• کوکوی شیرین قزوینی
یکی از غذاهای سنتی قزوین کوکوی شیرین می باشد که این غذا سرشار از ادویه جات و چاشنی های مختلف می باشد. کوکوی شیرین قزوینی به دلیل شیرین بودن زیاد در مواقع زیادی به همراه هویج پلو خورده میشود که طعم بسیار خوبی را در کنار هم تشکیل میدهند. به دلیل اینکه مردم استان قزوین علاقه به خصوصی به شیرینیجات دارند در این غذا طعم شیرینی کاملا حس میشود. کوکوی شیرین قزوینی از موادی چون سیب زمینی، زعفران، تخم مرغ، ماست، پودر هل، شکر و گلاب تهیه میشود که بافت نرمی را به خود میگیرد.
• شیرین پلوی قزوینی
این غذای محلی قزوین از موادی مانند برنج، خلال پرتقال، شربت قوام آمده، خلال بادام، خلال پسته، زعفران ساییده شده، کره، سیب زمینی و سینه مرغ پخته می شود. هنگام سرو این غذای محلی از سبزی خوردن استفاده میشود تا طعم شیرینی آن زیاد از حد حس نشود.
• حلیم
در استان قزوین حلیم طرفداران بسیار زیادی دارد چون قزوینیهای در طبخ حلیم مهارت بالایی دارند. این امر باعث شده حلیم به غیر از ماه مبارک رمضان به لیست غذاهای محلی و دائمی این استان افزوده شود. حلیم استان قزوین از گندم، جو، آرد، گوشت زیاد و روغن تهیه می شود و به دلیل اینکه اکثر مردم قزوین حلیم را همراه با نمک میخوردند کمی طعم نمک هم دارد.
• دیماج قزوینی
از دیگر غذاهای سنتی قزوین دُیماج یا دُگماژ است که بیشتر در فصل تابستان و اکثرا به صورت پیش غذا یا عصرانه به سرو می رسد. دیماج قزوینی از کنار هم قرار گرفتن نان لواش خشک شده، پنیر، خیار، سبزی خوردن های تند، گردو و پیاز داغ تهیه می شود. مردم قزوین برای خوردن دیماج از دستان خود برای لقمه کرن استفاده میکنند و پس از شکل دادن به لقمهی دلخواه، آن را میل میکنند. البته برخی دیگر با کمک استکان کمر باریک برای لقمه گرفتن دیماج بهره میبرند.