صدای پای آلزایمر
بســیاری از افراد که گمان می کنند آلزایمر بیماری افراد کم سواد است شاید این ســوال پیش بیاید که چرا با افزایش میزان تحصیالت و فعالیت های فکری همچنان میزان ابتلا به این نوع از زوال عقل در حال افزایش است؟ با اینکه آلزایمر بیماری افراد کم سواد نیست اما در افرادی که سطح تحصیلات پایین تری دارند، بیشتر دیده می شود.
ژنتیک برخلاف تصور عام در بروز بیماری آلزایمر دخالت ندارد. اگر فردی در سنین باال دچار آلزایمر شد، نباید خانواده آن فرد نگران ارثی بودن این مساله شوند. در افراد بالای 65سال، شیوع این بیماری به طور کلی بالاست.
- منظور از دیگر بیمــاری هایی که غیر از آلزایمر می تواند باعث اختلالات حافظه شود؛ کم کاری تیروئید، اختلالات ویتامینی و... است که اگر زود تشــخیص داده شــوند قابل درمانند. لازم اســت حتما به متخصص مراجعه شــود تا آزمایــش های لازم را تجو یز کند زیرا درمان این نوع بیماری هــا بــا هم متفــا و ت است.آلزایمر مر حلــه بندی دارد. در آلزایمر تخریب قشر مغز در بخش حافظه چندین سال طول می کشد اما در سایر بیماری های فراموشی ممکن است این روند شدیدتر و سرعت آن سریع تر باشد.
- برای آلزایمر درمان قطعی نداریم اما به کمک داروها می توان روند بیماری را کند کرد.
- افرادی که مشکلات شنوایی یا بینایی دارند بهتر است حتما از سمعک و عینک استفاده کنند زیرا عدم تحریک شنوایی و بینایی خود سبب انزواطلبی فرد و کند شدن فعالیت های مغزی می شود.
- برخی کارها هست که حتی در بیماران باعث کند شدن روند بیماری می شود؛ از جمله: تمرینات حافظه مثل مطالعه و بازی های ذهنی مثل جدول حل کردن و حضور در جامعه و حفظ ارتباطات اجتماعی.
- افراد بازنشسته حتما باید مطالعه فراوانی داشته باشند. صفحات اجتماعی و استفاده از اینترنت و حل جدول و پیگیری اخبار و سریال ها در پیشگیری از آلزایمر بسیار کمک کننده است.
- ممکــن اســت آلزایمر بــا بیمــاری دیگری در سالمندی اشتباه گرفته شود؛ افسردگی در سنین بالا شــایع است و علائمی مشــابه فراموشی دارند. البته در افراد مبتلا به آلزایمر این خود فرد نیســت که متوجه بیماری اش می شــود بلکــه اطرافیان به دلیل علائمی که بروز می کند متوجه مشــکل می شوند اما در افراد مبتلا به افسردگی خود فرد به دلیل اختلالات حافظه به پزشک مراجعه می کند و اطرافیان برعکس متوجه بیماری نیستند.
- عدم مصرف مواد غذایی چرب و نمک، ورزش، ترک سیگار، کنترل بیماری قند و فشــار خون شما را از آلزایمر دور می کند.با آلزایمر کنار می آیم مارت مر کادیه، کمدین 86 ساله فرانسوی، در کانال europe1 در مورد ابتلایش بــه آلزایمر گفت و تاکید کرد دلیل اینکه در مورد این بیماری صحبت می کند، این نیست که برایش دلسوزی کنند چون می دانم به زودی آلزایمرم پیش می رود و حتی توان راه رفتن را هم از دست می دهم اما تا آن روز به زندگی امید دارم و الزم می دانم در مورد بیماری ام صحبت کنم تا شاهدی برای دیگر افراد باشم تا همه بدانند این بیماری یکدفعه زندگی آدم را تعطیل نمی کند و تا روزی که وقتش برسد، باید از زندگی لذت برد.سالم زندگی کنید.
آلزایمر نگیرید : مهم ترین نکته درباره محافظت از مغزتان در مقابل بیماری فراموشی سالخوردگی این است که از همین امروز شروع کنید. درست است که بیماری فراموشی سالخوردگی و ســایر مشکلات حافظه ای (مثل آلزایمر) از 60 سالگی به باال شروع می شود اما شما برای محافظت از مغزتان باید از همین حاال اقدامات لازم را شروع کنید. شــیوه زندگی امروز شما نقش مهمی را در وضعیت آینده شما ایفا می کند. استفاده از موادمخدر و برخی داروها، کلسترول بالا و بی تحرکی و نداشتن ورزش کافی مسائلی است که احتمال ابتلا به فراموشی را افزایش داده و سن ابتال به آن را کاهش می دهند.
از جوانی باید مراقب مغزتان باشید : شــاید فکر کنید برای جلوگیری از دچار شدن به بیماری هــای حافظه ای هنوز خیلــی وقت دارید اما مطالعات پزشــکان انجمن ملــی بیماری های اعصاب انگلســتان نشــان داده، اولین نشانه های کاهش عملکرد نوون های عصبی و سرعت و انتقال رشــته های عصبی حدود 30 سالگی شروع شده و در 40 ســالگی آرام آرام تخریب سلول های مغزی آغاز می شود. البته فراموشی اتفاق عجیبی در انسان نیست و همه انســان ها برخی مســائل را از خاطر می برند و این یک اتفاق طبیعی اســت. اما بیماری فراموشی حالتی است که در آن فرد تقریبا همه چیز را از یاد می برد و ذهن او مثل تخته سیاهی می شود که هرچه روی آن بنویسد، فوری پاک می شود.
ورزش های عضلانی مغزی :راه های دیگری هم برای حرکت دادن مغــز وجود دارد؛ ما راه هایی برای فعالیت مغز و حفظ آن از خطرات آینده را به شما پیشنهاد می دهیم:برای مدت 15 دقیقه با سرعت نسبتا بالا، یعنی سرعتی که در آن نتوان به راحتی صحبت کرد، پیاده روی کنید. مطالعه ای که در ژاپن انجام گرفته نشان داده افرادی که هر روز پیاده روی می کنند یا می دوند کمتر احتمال دارد به آلزایمر مبتلا شوند.
در دقیقه پنجم دویدن از دوستانی که همراه تان هستند، بخواهید این کلمات را با صدای بلند برایتان بخوانند: خســته، عضله، پیروزی، دونده، تناسب اندام، سرعت، ریه ها، تمرین کردن، آسیب دیدن، تردمیل، تعریق، خستگی، رکورد، سریع، پایان، با سرعت هرچه تمام تر، کربوهیدرات، ضربان قلب، منطقه، استراحت و مسابقه.بعد از آنکه پیاده روی کردید سعی کنید تمام لغاتی را که به شما گفته شده را به خاطر بسپارید.
ماهیچه های مغزتان را ورزش دهید: قطعا متوجه شدید، هرقدر بدنتان سالم تر باشد احتمال سلامت مغز شما در آینده بیشتر خواهد شد. اما یک راه دیگر هم برای بیمه کردن مغزتان وجود دارد. فکر کنید که مغز هم یک ماهیچه در بدن شماست، چطور سلامت دیگر ماهیچه ها را حفظ می کنید؟ با به کار گرفتن آنها، همین کار را درباره مغزتان هم انجام دهید هرقدر بیشتر از مغزتان کار بکشید احتمال ضعف و بیماری آن کمتر می شود نتایج مطالعه ای که در نشریه »نورولوژی« به چاپ رسیده نشان می دهد، افرادی که حداقل 9 سال تحصیلات تکمیلی دارند و شغل شان به پژوهش و مطالعه وابسته است، 80درصد از افرادی که کمتر از 5 سال تحصیلات تکمیلی دارند و شغل آنها به پژوهش و مطالعه وابسته نیست به بیماری های دمانس و آلزایمر مبتلا می شــوند. نکته جالب دیگر هم اینکه مطالعات در هلند و بلژیک نشان داده، افرادی که شغل های پیچیده ای دارند، به خصوص آنهایی که کارشان نظارت بر دیگران و مدیریت است و کارشان نیازمند چالش های ذهنی اســت، کمتر از افراد دیگر به فراموشی دچار می شوند. پس تا می توانید از ذهنتان استفاده کنید، بخوانید و بعد آنچه را که خوانده اید برای خودتان تکرار کنید، از تخیلات خودتان بنویسید، نقاشی کنید و بازی های ذهنی انجام دهید.