اگر کودک باهوش میخواهید...
جالب اســت بدانیم که که پدر و مادر با تشویق هر گام کوچک کودک ، کمک بزرگی بــه خلاقیت های بزرگتر وی در آینده خواهند کرد. محققان معتقدند کــه تحریکات ذهنی کودکان از سوی والدین نقشی بســیار مهم در تقویت هوش کودکان دارد.
نقش پدر و مادر تنها به دوران کودکی و نوجوانی محدود نمی شود، زیرا فرزندان در جوانی و بزرگسالی هم به پشتیبان و راهنما نیاز دارند.بنابراین به نظر می رسد به منظور برنامه ریزی کمک به ذهن فرزندان ، محدودیت زمانی داریم. دانشمندان معتقدند نیازی نیست برای دستیابی به این هدف، آموزش های رسمیخاصی را برای کودک در پیش بگیریم. آنگاه ضروری است ایجاد فضای مناسب و تحریک کننده برای تعلیم روزمره است و برای این منظور ، متخصصان رعایت توصیه های زیر را از ابتدای کودکی براى تقویت هوش کودکان پیشنهاد می کنند.
عناصــر افزایــش تقویــت هــوش کودکان مطالعات نشــان می دهند ژن و محیط هر دو ســهم فراوانی در افزایش تقویت هوش کودکان دارند و در این راستا عوامل محیطی را سلامت ، تغذیه و تربیت خانوادگی معرفی کرده اند. بر اساس یافته های اخیر ، حتی اگر ژن ها نقش اصلی در میزان ضریب هوشی افراد داشته باشند، هرگز نمی توان تاثیر والدین را بر تقویت هوش کودکان منکر شــد. بخصوص در سال های اول زندگی کودک ، وقتی مغز هنوز در حال شــکل گیری و تکامل است، توجهات والدین حتی اگر شرکت در بازی ساده ای چون دالی موشک باشد، به ایجاد مداربندی ها مغز پیچیده و ضروری و تقویت آن برای ارتقای تقویت هوش کودکان کمک می کند.
اهمیـت تعالیــم دوران کودکى در تقویــت هوش کودکان:
پروفســور روانشناسی کودک می گوید: «واقعا لازم است والدین بدانند که چه قدر داده هایشـان به فرزندان مهم و سرنوشت ساز است و کودک از سـنین بسیار پایین و بــدو تولد تحت تاثیر تربیــت والدین قرار می گیرد.»تحقیقات دانشمندان روی دو گروه شاهد و آزمایشی از کودکان نشــان داده است که تجارب و تعالیم دوران کودکی روند رشد و تکامل فکری را تسریع و تقویت می کند. دو سال اول زندگی به نوعی دوره طلایی رشد مغزی کودک است و این زمان دوران ایجاد ارتباطات مغزی به حساب می آید. در این سن در مغز بیش از 300 تریلیون ارتباط وجود دارد و در همین زمان دقیقا سلول هایی که هنوز مرتبط نشده اند و مورد اســتفاده قرار نگرفته اند غیر قابل استفاده می شوند.
با کودک حرف بزنید:
دکتر هوتنلوچر،پروفسور روانشناسی معتقد است: «فرمان های اولیه زبانی برای کودک بســیار مهم انــد. زیرا زبــان در موفقیت عملکرد ذهنی بسیار اهمیت دارد و هر درک و استنباطی از زبان به ایجــاد توانایی کلامی بیان صحیح لغات کمــک می کند. دامنه لغات کودک بستگی مستقیم به میزان صحبت والدین طی دو سال اول زندگی او دارد.»
موسیقی و رشد ذهن کودک:
موسیقی دنیایی فراتر از ریتم و ملودی به کودکمی آموزد. دانشمندان معتقدند تعلیم سرودهای گروهی و نواختن پیانو برای کودکان سه ســاله به تدریج باعث تقویت هوش کودکان و قدرت استدلال فرا زمانی آنان می شود. این کودکان در ترکیب و ساخت پازل در مقایسه با بچه هایی که تمرین موسیقی نداشــته اند، دقیق تر و سریع تر و در درک مفاهیم ریاضی موفق ترند.
با تشویق ، کنجکاوی کودک را تحریک کنید:
همگام با رشد جسمانی کودک ، قدرت تفکر و اندیشه او نیز در حال رشد و شکوفایی است. او از طریق تجربه وقایع جدید در زندگی دنیا را می شناسد و آن را کشف می کند. نیازی نیست کنجکاوی را به بچه ها آموزش دهیم، بلکه باید وجود سرشار از کنجکاوی شان را به صورت هدفمند ارضا کنیم. پدر و مادر با تشویق هر گام کوچک کودک کمک بزرگی به خلاقیت های بزرگتــر وی در آینده و تقویت هوش کودکان خواهند کرد.
برای اشیا اسم بگذارید :
کودکان حتی پیــش از آن که بتواننــد صحبت کنند، قادرند بســیاری چیزها ( برای مثال اجســام مختلف و رنگ ها) را درک کنند. در این ســن اگر بــه او بگویید: «عروسک خرسی سفیدت را بیاور»، او دقیقا می داند این اسم متعلق به کدام اسباب بازی اش است. بنابراین یکی دیگر از وظایف والدین نامگذاری انواع رنگ ها ، اندازه ها و شکل ها برای تقویت درک کودک است.
به توجه خود نســبت به فرزند ادامه دهید:
هرگز توجهات خود را از فرزندانتان دریــغ نکنید. گرچه توجه والدین در سنین پایین برای کودک بسـیار مهم است، اما پیشرفت ذهنی و هوشی او در این سنین به پایان نمی رسد. شبکه های عصبی ، بخصوص آنها که به احساســات مربوط می شوند تا سنین نوجوانی در حال توسعه اند. بنابراین با افزایش سن می توانید به کتاب خواندن فرزندتان اهمیــت بیشــتری بدهیـد، او را در گفت و گوهای خانوادگی سهیم کنید، از وی نظر بخواهید، به او موسیقی بیاموزید و نیز مشوقی مهربان برایش باشید.
ورزش هایی برای تقویت هوش نوزادان:
ورزش صدا: این فعالیتى است که بسیارى از والدین آن را انجام مى دهند بدون آن که بدانند این کار چقدر براى کودک مفید است.بسیارى از والدین هنگام عوض کردن پوشک،حمام یا بازى با کودک خود حرف مى زنند.این کار به کودک کمک مى کند تا بفهمد این صدا از دهان فردى - پدر یا مادر- خارج مى شود علاوه بر این مى توانید پیوسته اسم او را صدا کنید،در ابتدا او به صداى شما پاسخى نمى دهد اما رفته رفته هر گاه او را صدا کنید عکس العملى از او خواهید دید.ورزش براى نوزادان باید به گونه اى باشد که به آنها بیاموزد چگونه به تدریج از حواس پنج گانه خود براى شناســایى محیط اطرافشان استفاده کنند.
ورزش بینایى : چند اسباب بازى با رنگ هاى جذاب براى بازى کودک بخرید؛ پس از آن متوجه خواهید شد،هر گاه، کودک با این اسباب بازى هاى رنگارنگ بازى مى کند لبخند مى زند یا به نوعى احسـاس رضایت خود را نشان مى دهد.براى تقویت حس بینایى،کتاب هاى مخصوص نوزادان، با رنگ هاى شاد بخرید.
ورزش لمسى : این فعالیت شــامل لمس انواع مختلف اسباب بازى ها توسط کودک است.کودک با این روش تفاوت بین سطوح سخت، نرم و پنبه اى را در مى یابد. در این مرحله براى تقویت عضلات پا و گردن نوزاد مى توانید به نرمى پاهاى کودک را خم و راست کنید یا به آرامى اسباب بازى محبوبش را جلوى چشمانش تکان دهید به نحوى که کودک گردنش را به آرامى با تکان دست شما حرکت دهد.