نکاتی برای خرید بهترین نان
نان به دلیل اینکه قوت بیشتر مردم کشور است،تاثیر به سزایی بر بیماری ها دارد و اگر نانی که در اختیار مردم قرار میگیرد نان سالمی باشد مانع از بروز بسیاری از بیماری ها میشود.
نانواها و مردم بر این باورند که رنگ روشن و سفید نان های سنتی نشانه مرغوبیت و بهداشتی بودن آن است؛ درصورتی که دلیلی است بر نداشتن ســبوس و پایین بودن ارزش غذایی آن. تمایل مردم به اســتفاده از نان های ســفید با رنگ روشن ناشی از ناآگاهی است؛ زیرا هرچه نان روشن تر باشد، فقیرتر است. پخت نان با آردی که بیش ازحد ســبوس گیری شــده، اشــتباه محض است. ســبوس گیری از آرد موجب حذف مــواد مغذی نان می شــود؛ به طوری کــه کیفیت نان فــدای ظاهــر آن می شــود.
افزایش بیماری هایی مانند نارسایی های روده، ابتال به سرطان های روده بزرگ، مقعد، شکم، لوزالمعده، مخاط رحم، تخمدان، پروستات، افزایش چاقی و حمله های قلبی، خطر ابتلا بــه دیابت نوع دوم و فشارخون بالا، کاهش مقاومت در برابر انواع عفونت ها، ضعف سیستم ایمنی در مقابل ویروسهــا، افزایش آلرژی به مــواد غذایی و بار ســمی در کبد و کلیه ازجمله عواقب ناشــی از نبود یا کمبود سبوس در نان است؛ صرف نان ســبوس دار موجــب کاهش انواع نارســایی های جســمی و روحــی و روانــی می شــود؛ درنتیجــه کاهــش میــزان مرگ ومیــر را به همــراه خواهــد داشــت .
ویژگی های یک نان سالم و کامل:
1.ارزش غذایی داشته باشــد: یعنی نانی که خمیر آن از آرد کامل تهیه شده باشد،آردی که سبوس آن گرفته نشده باشد یا حداکثر 5درصد سبوس آن گرفته شده باشد؛
2 .آرد آن از گندمی تهیه شــده باشد که سن زده و کپک زده نباشــد و به مدت ســه ماه در انبار خشــک و زیر 10درجه، استراحت کرده باشــد. بهترین زمان برای استراحت گندم سه ماه است؛
3 .زمان استراحت آرد آن حدود سه هفته باشد؛
4 .زمان استراحت خمیر آن حدود ســه ساعت باشد؛ نه20 دقیقه؛
5 .زمان پخت آن حدود دو تا پنج دقیقه باشد؛ نه 20ثانیه؛
6 .ظاهری مناسب داشــته و به طورکامل پخته و برشته شده باشد و سطح آن سوخته نباشد.
7 .طعــم و مزه خوشــایند و بــوی مطبوع ناشــی از خمیر تخمیرشده را داشته باشد و طعم و مزه فلزی ناشی از مصرف جوش شیرین ندهد.
8 .بافتی مناسب، نرم و یکنواخت ناشی از خمیر به عمل آمده با خمیرمایه داشته باشد؛ درضمن به راحتی بتوان آن را برش داد.
9 .موازین بهداشت فردی و محیط کار در کلیه مراحل طبخ نان و ارائه آن به مشتری توســط کارکنان نانوایی ها رعایت شده باشد.
چرا نان های سبوسدار بهترین نان هستند؟
نان به عنوان قوت غالب مردم کشور ما که ســهم فراوانی در تامین انــرژی روزانه و مواد مغذی مــورد نیاز بدن دارد، حــاوی مواد زیر است: 32درصد انرژی؛ 36 درصد پروتئین؛ 42 درصد کربوهیدرات یا مواد قندی نشاسته ای؛ 42 درصد آهن؛ 60 درصد ویتامین B1( تیامین)؛ 60 درصد ویتامین B3(نیاسین)؛اسیدهای آمینه ضروری؛ ویتامین ها شامل B2 ، E( ریبوفالوین)، B6(پیریدوکسین)، B9(فولات)؛ املاح شــامل منیزیم، روی، ســلنیوم، مس، منگنز، فلوئور، کروم، فسفر، سیلیس، پتاسیم، سدیم، کرومیوم، کبالت و مولیبدن.چربی غیراشباع (امگا 3 و امگا 6)؛ سبوس که سرشار از فیبر و ریزمغذی های فوق الذکر است.
فواید سبوس گندم (نان های سبوس دار):
1 .پیشگیری از اضافه وزن و چاقی؛
2 .سبوس مهم ترین راه درمان طبیعی یبوست به شمار می رود. جلوگیری از یبوست نیز از بروز بواسیر، التهاب دیورتیکول (کیسهای مدور به اشکال و اندازه های مختلف است که در جدار داخلی روده ایجاد میشود)، ســرطان روده، شقاق، فیستول، شکاف بافت معده و عفونت های دستگاه گوارش (که بیشــتر در میان افراد مسن مشاهده می شود) پیشگیری می کند؛
3 .تامین مواد مغذی لازم سلول های مغزی که منجر به افزایش ضریب هوشی و به تبع آن افزایش یادگیری مطالب علمی، تولید علم، ارتقاء و بهبود عملکرد انســان در ابعاد مختلف توسعه می شود؛
4 .تامین بسیاری از ویتامین ها و املاح مورد نیاز بدن؛
5 .پیشــگیری از بیماری های مزمن غیرواگیر از قبیل فشــارخون بالا، بیماری های قلبی عروقی، دیابت، پوکی استخوان و پوسیدگی دندان ها، سرطان ها و...؛
6 .پیشگیری از سوءتغذیه و کم خونی؛
7 .پیشگیری از افزایش چربی بد خون و به تبع آن سکته های قلبی و مغزی؛
8 .تقویت سیستم ایمنی بدن؛
9 .پیشگیری از تحلیل سلول های مغزی و کاهش حافظه در سالمندان؛
10.پیشگیری از التهاب آپاندیس و کولیت؛
11 .پیشگیری از سرطان پستان، پیشــگیری از بی حوصلگی، پرخاشگری، افسردگی، عصبانیت و تنش های روانی.
رعایت نــکات زیر در نگهــداری و مصرف نان ضروری است:
1 .توصیه می شــود در هــر نوبت، نــان را به میزان نیاز و مصرف خانواده خریداری کنید تا همه روزه تازه و سالم مصرف کنید؛
2 .چنانچه در شرایطی هستید که می خواهید نان را برای مدت بیشــتر از یک روز تا چند ماه نگهداری کنیــد، می توانیــد از روش انجماد استفاده کنید؛ بدین صورت که نان خنک شده را به اندازه وعده های خوراکی تان تقسیم کنید و بعد داخل فریزر بگذارید. داخل محیط سرد فریزر، آب داخل نان منجمد می شــود و وقتی شما از نانتان رفع انجماد کنید، این ماده بدون بیات شدن به حالت اولیه اش برمی گردد؛
3 .درجه بــرودت یخچال فقــط از کپک زدن نان به مدت چنــد روز جلوگیری می کند؛ ولی بیات شدن آن را تسریع می کند. نگهداری نان در درجه برودت یخچال نه تنها از بیات شــدن نان جلوگیری نمی کند، بلکه موجب شتاب آن می شود؛ بنابراین بهترین دمای نگهداری نان، درجه برودت فریزر است؛
4 .بهتر است برای نگهداری نان در مدت کوتاه، نان را درون پارچهای نخی و سپس آن را داخل یخچــال بگذارید. این گونه، نــان دیرتر کپک می زند؛ ولی یکی دو روزه بیات می شود؛
5 .بهترین راه برای رفع انجماد نان این است که نان را چند دقیقه پیش از مصرف از فریزر خارج کنید و اجازه بدهید یــخ آن در دمای محیط، آب شــود. راه دیگر این اســت که نان را روی بخار آب کتری یا ســماور بگذارید؛ اما بهترین روش گرم کردن نان، اســتفاده از مایکروفر یا توستر است؛
6 .برای بازشــدن یخ نان هرگــز روی حرارت مســتقیم اجاق قرار ندهید؛ زیرا ترکیب های سوختی و دود ناشی از شعله گازی که هنگام گرم شدن به نانتان می چسبند، می توانند برای سلامتی شما مضر و حتی سرطان زا باشند.