غذاهای محلی شهر قزوین۲
استان قزوین یکی از استان های قدیمی و پر جاذبه ی کشور ایران به شمار میرود. این استان زیبا و تاریخی که از دوران صفوی مورد توجه قرار گرفته است غذاهای پر طرفدار زیادی دارد که دارای طعم بسیار لذیذ و متنوعی هستند و غذاهای قزوین، سفره رنگین و متفاوتی برای گردشگران و اهالی میسازد.
• دیماج قزوینی
از دیگر غذاهای سنتی قزوین دُیماج یا دُگماژ است که بیشتر در فصل تابستان و اکثرا به صورت پیش غذا یا عصرانه به سرو می رسد. دیماج قزوینی از کنار هم قرار گرفتن نان لواش خشک شده، پنیر، خیار، سبزی خوردن های تند، گردو و پیاز داغ تهیه می شود. مردم قزوین برای خوردن دیماج از دستان خود برای لقمه کرن استفاده میکنند و پس از شکل دادن به لقمهی دلخواه، آن را میل میکنند. البته برخی دیگر با کمک استکان کمر باریک برای لقمه گرفتن دیماج بهره میبرند.
• آش دوغ
این آش جزء غذاهای محلی قزوین میباشد. البته استان های دیگر هم این آش را به عنوان غذای محلی خود معرفی میکنند اما طرز تهیه آش دوغ در استان قزوین کمی متفاوت است. افتراق آن به دلیل این می باشد که طعم این آش در قزوین مانند سایر استان ها ترش نیست و میتوان گفت به صورت آش رشته تهیه می شود. در تهیه آش دوغ از موادی مانند نخود، لوبیا قرمز، عدس، برنج، سبزی آشی و پیاز داغ استفاده می شود. پس از طبخ آش دوغ، گوشت ها را به حالت قلقلیهای سرخ شده بر روی آن ریخته و میل میکنند.و هنگام سرو هم دوغ چکیده محلی قزوین در کنار این غذای خوش طعم قرار میگیرد.
• جوجه بروستد
شاید جوجه بروستد از غذاهای سنتی قزوین نباشد، اما با این حال از محبوبیت بسیار بالایی در استان قزوین برخوردار است. این خوراک خوشمزه از مرغ و سیبزمینی سرخ کرده تشکیل شده است که همراه با سوپ شیر، نان باگت و خیارشور و... به عنوان وعده اصلی (معمولا شام) سرو میشود.
• آش آلو
آش آلو هم یکی از غذاهای سنتی محبوب قزوینی ها است. که برای پخت آن از لپه، برنج، سبزیهای معطر چون نعنا و گشنیز، آلو خشک، پیاز داغ و انواع ادویهها استفاده میکنند. طرز طبخ اینگونه است که آلوها را به همراه ادویه سرخ کرده و پس از پخته شدن لپه و برنج، آلو را به آنها اضافه میکنند. و پس از افزودن سبزیها منتظر میمانند تا آش جا بیافتد. از آن جا که قزوینی ها به شرینیجات علاقه مند اند در این استان برخی ها به آش آلو، شکر و مقداری آبلیمو اضافه میکنند تا طعمی ملس به خود بگیرد.
• آش ماش پیازو
این آش از حبوبات مختلف همچون لوبیا قرمز، عدس، لوبیا چشم بلبلی، ماش و گوشت ریش شده و پیاز درست میشود.و تفاوت آن با بقیه ی آش ها در این است که سبزی ندارد.
• مشکوفی
مشکوفی یک دسر است که در استانهای شمالی نیز تهیه میشود. این دسر بافتی ژلهای دارد و بسیار خوشمزه است. طعم اصلی آن شیرین می باشد و از نشاسته، وانیل، شکر، گلاب، زعفران و شیر درست میشود. برای تزئین سطح آن از خلال بادام، پسته و همچنین گل محمدی میتوان استفاده کرد.
• بادمجان پلو قزوین
بادمجان پلو یا بادمجان لاپلو یکی از غذاهای سنتی قزوین هست که اصالتش به منطقه الموت و روستای یرک برمیگرده. غذای محلی روستای یرک قزوین بادمجان پلو می باشد. که از برنج، گوشت چرخ کرده، بادمجان، گوجه فرنگی، پیاز، رب گوجه فرنگی، سیر و ادویه هایی چون زردچوبه درست می شود.
• کله جوش قزوین
این نوع کله جوش غذای محلی روستای یرک استان قزوین است.
برای پخت کله جوش قزوینی از نمک و فلفل و زرد چوبه، روغن، کشک، سبزی (شامل نعنا،مرزه و ترخان خشک)، گردو (ساییده شده)، پیاز سرخ شده، پیاز خام، گوشت (چرخکرده) استفاده میشود.
برخی وابسته به علاقه خود به جای سبزی خشک از سبزی تازه یا شنبلیله در این غذا استفاده می شود. همچنین کله جوش را با نان سنگک یا بربری نوشجان میکنند.
• آش امام قزوین
از دیگر غذاهای محبوب و سنتی استان قزوین میباشد.