جایگزین سس مایونز
زیاد شنیده اید که سس مایونز چرب است و ضرر دارد.اما کمتر درباره این موضوع حرف زده شده که چه خوردنى هــاى دیگرى را مى شود جایگزین سس مایونز کرد.ما در این شماره چند خوراکى دیگر را براى شما جایگزین سس مایونز کرده ایم.
گوجه فرنگی:
گوجه فرنگى سرشار از ویتامین هاى A و C و مملو از پتاسیم اســت. بنابراین عادت به مصرفش به تنظیم فشار خون کمک مى کند. علاوه بر همه این ها، گوجه فرنگى منبع لیکوپن است که آثار محافظت کننده قلبى و عروقى داشته و یک آرامش بخش به حساب مى آید.به همین دلیل مى توانید به جاى سس، گوجه فرنگى را رنده کنید، به آن کمى پیاز یا سیر ساطورى شده بیفزایید و با کمى آب لیمو یا سرکه، نمک و روغن زیتون، روى سالادتان بریزید. علاوه بر این مى توانید آب گوجه فرنگى را کمى بجوشــانید و بعد از سرد شــدن با آب لیمو یا آب نارنج مخلوط کرده و هر روز از آن بهره ببرید.
آب لیمو و لیموی تازه:
اگر تاکنون در کنار غذا هایتان از لیمو استفاده نمى کردید، از این به بعد سعى کنید حتما ظرف آب لیمو را در کنار غذا قرار دهید یا حتما در هر فصل لیموى تازه مخصوص آن فصل را بخرید زیرا مصرف آب لیمو به همراه غذا مانع بروز کمبود آهن و ویتامین C مى شود. از آنجا که آهن در انواع گوشت، تخم مرغ،حبوبات و غلات یافت مى شــود در صــورت مصرف هم زمــان فرآورده هاى گیاهى و حیوانى و آب لیمو جذب این ماده معدنى بیشتر خواهد شــد. بنابراین اعضاى خانواده تان رابه مصرف آب لیمو و لیموى تازه عادت دهید و به جاى سس هاى چرب و آماده، آب لیمو با سالاد مصرف کنید.انــواع ســالاد اعم از ســالاد سبزیجات و سالاد شیرازى به همراه آب لیمو یا لیموى تازه طعم بسیار خوشایندى پیدا مى کند که در حضور رب انار، این خوش طعمى چند برابر خواهد شد.
آب نارنج و غوره:
نارنج هم میوه اى از خانواده مرکبات اســت. آب نارنج، ترش، مطبوع و سرشار از ویتامین C بوده و تاحدودى خواص آب لیمو را دارد. آب نارنج را مى توانید به جاى ســس روى انواع سالاد سبزیجات و حتى سالاد میوه استفاده کنید، به خصوص براى افرادى که ترشى ملایم را مى پسندند، بدون اینکه کالرى اضافى وارد بدنشان شده باشد. حتى مى توان آب نارنج را به جاى آب لیمو با ماست و یا رب انار و روغن زیتون مخلوط کرد و سس خوش طعم و معطرى تهیه کرد.
آب غوره نیز داراى طعم ترش و کمى شور است و براى افرادى که مبتلا به چربى خون هستند، توصیه میشود. اگر آب غوره با سالاد مصرف شود به لاغر شدن و کاهش وزن کمک شــایانى مى کند. آب غــوره همچنین به علــت خوش طعــم کردن ســالاد مى تواند بــه همراه انــواع ســالاد ها مخصوصا ســالادهایى که با کاهو، کلم بروکلى، کلم برگ و خیاردرست شده اند به جاى سس مصرف شود، البته بدون مصرف نمک اضافى.
سرکه بالزامیک:
سرکه بالزامیک از احیا شدن آب نوع خاصى از انگور شیرین که جوشیده شده و کاملا پخته شده است، تهیه مى شود و فرآیند تهیه آن با بقیه انواع سرکه تا حدى متفاوت است.به طور کلى ماده اولیه سرکه بالزامیک، انگور سفید است. البته در تولید آن مى توان از مجموعه اى از میوه هایى مثل سیب، گیلاس، گلابى و زردآلو هم استفاده کرد.سرکه بالزامیک را باسالاد امتحان کنید مطمئنا از طعم ترش و شیرین آن پشیمان نمى شوید طعم عالى بالزامیک با سالاد باعث مى شود دیگر لب به مایونز نزنید.
روغن زیتون:
خیلى ها طعم و بــوى روغن زیتون را دوســت ندارند، در حالى که ایــن روغن بودار در کنار بو و طعم نســبتا ناخوشایندش صد ها مزیت دارد که مهم ترین اثر محافظتى آن پیشــگیرى از افزایش چربى خون و در نهایت حفظ قلب از ابتلا به انواع بیمارى هاست. از دیگر مزایاى این روغن مى توان به اثر پیشگیرانه آن از ابتلا به برخى سرطان ها اشاره کرد. اگر قصد دارید غذایى کربوهیدرات دار بخورید بهترین کار براى اینکه قندخونتان بالا نرود اضافه کردن روغن زیتون به سالادتان است. به این ترتیب قند خون و حتى ترى گلیسرید در حدود مناسبى ثابت مى ماند، پس اگر دیابت دارید، بدانید که مصرف روغن زیتون حساسیت بدن شما را نسبت به انسولین بیشــتر کرده و قندخونتان تنظیم مى شود.شما مى توانید به جاى سس هاى چرب و آماده، کمى روغن زیتون را با سرکه یا آب لیمو مخلوط کنید و با اضافه کردن کمى ادویه و چاشنى هاى مخصوص سالاد سس خوش مزه و خوش طعمى تهیه کنید. اگر هم از روغن زیتون بدتان نمى آید، مى توانید آن را به تنهایى روى سالاد کاهو، کلم و کلم بروکلى بریزید و میل کنید.
ماست:
بعضى ها ماست را به عنوان سس استفاده مى کنند؛ چه به تنهایى، چه مخلوط با سایر چاشــنى ها (مثل آب لیمو، روغن زیتون و فلفل) و فقط باید سعى کنید ماست هاى کم چرب و غنى شده را براى استفاده روى سالاد هایتان استفاده کنید تا غذاى کاملا سالمى مصرف کرده باشید.یک لیوان ماست کم چرب حدودا 55 کیلوکالرى انرژى دارد و داراى پروتئین و کلسیم است و به سالمندان، کودکان و زنان باردار، زیاد توصیه مى شود. آنهایى که نمى خواهند دچار چاقى و اضافه وزن شــوند و در عین حال مى خواهند از خوردن انواع سالاد ها لذت ببرند، مى توانند از ماست و آب ماست طعم دار شده با انواع ادویه جات بهره ببرند.یادتان باشد اگر از ماست روى سالادتان استفاده مى کنید نوشــابه هاى گازدار را به مقدار خیلى کم بنوشــید یا بهتر از آن، اصلا مصرف نکنید؛ زیرا به علت داشــتن اسید فسفریک (فسفر زیاد) باعث عدم جذب کلسیم موجود مى شوند. در ضمن، شــما مى توانید با کمى لبوى پخته رنده شــده، رنگ زیبایى به سستان بدهید.
پنیر نیز مى تواند یکى دیگر از جایگزین هاى سس باشــد؛ البته پنیر کم چرب. پنیر علاوه بر طعم اش داراى مقادیر قابل ملاحظه اى پروتئین باکیفیت است و تقریبا تمام اسید آمینه هاى ضرورى بدن را دارد. اگر پنیر پاستوریزه یا همان پنیر معمولى را روى سالادتان رنده کنید، غذاى کاملى مصرف کرده ایــد؛ چرا که پنیرهاى تازه علاوه بر پروتئین داراى چربى هم هستند. بنابراین یادتان باشد که با مصرف این سس، کمى از حجم غذایتان را کم کنید.عده اى آب پنیر را نیز جزو ترکیبات سسشان به کار مى برند. آب پنیر ارزش غذایى بسیار بالایى دارد؛ یعنى داراى مقادیر قابــل ملاحظه اى مواد معدنى خصوصا کلســیم و ویتامین هاى محلــول در آب مثل گروه Bاســت، بنابراین فردى که مى خواهد چربــى و پروتئین کمى مصرف کند و به مواد معدنى و ویتامین نیاز دارد، مى تواند آن را روى سالاد خود بریزد؛ البته به شرطى که با سبزى هاى معطر طعم دار شده باشد.