۴کتاب روانشناسی برای تحول در روابط عاطفی
کتابهای روانشناسی این روزها به اندازه خود مطبهای مشاوره و روانشناسی پرطرفدار هستند. در این حوزه کتابهای زیادی منتشر شده است که پیدا کردن خوب و بدشان شاید کار چندان سادهای نباشد. با این حال برای این که کارتان را سادهتر کنیم، در این مطلب ۴ عنوان از بهترین کتابهای «آلن دوباتن» (Alain de Botton) را که یکی از اعضای هیئت مؤسس یک سازمان جدید آموزشی با نام مدرسه زندگی است به شما معرفی خواهیم کرد.
چگونه عشق خود را پیدا کنیم؟
دوباتن در این کتاب شرح میدهد که چطور احساسات عاشقانه ما را دربرمیگیرند. چطور گاهی تبدیل به شیفتگی میشوند و از دست آنها خلاصی نداریم و چطور میتوانیم بالغانه با احساسات عاشقانهای کنار بیاییم که بسیاری اوقات انتخابهای درستی نیستند و تنها از سرخوردگیهای کودکی ما نشات میگیرند. در باب عشقهای یکطرفه فصل جذابی دارد. وقتی توضیح میدهد که آن حس یکطرفه اصلا عشق نیست چون عشق در رابطه و دیالوگ میان دو نفر معنا پیدا میکند. دوباتن برایتان روشن میکند که چطور غریزهتان معمولا شما را به سمت افراد خاصی میکشاند. طبعا آگاهی پیدا کردن نسبت به ناخودآگاهمان حتی اگر جلوی خطاهایمان را نگیرد تجزیه و تحلیل آنها را سادهتر و حالمان را بهتر میکند. کتاب را شاپور پشابادی ترجمه کرده و با یک ویراستاری بهتر قطعا موثرتر هم بود.
چرا با آدم اشتباهی ازدواج میکنیم؟
این یکی هم جزو مقالات مهم «مدرسه زندگی» است که در زندگی خیلی از ما کاربرد پیدا میکند. در هر ازدواجی نقطهای میرسد که حس میکنید انتخابتان اشتباه بوده است. زوجها از هم خشمگین و سرخورده میشوند. گاهی اوقات این مشکل از عدم خودشناسیمان نشات میگیرد و گاهی هم در شناخت دیگران دچار اشتباه شدهایم. گاهی حتی هدفمان را از ازدواج نمیدانیم و همین باعث میشود دنبال شادی یا عناصر دیگری بگردیم که اصلا قرار نیست ازدواج به ما هدیه بدهد. گاهی هم تفاوت میان ازدواج و رابطه عاشقانه و احساسی را درک نمیکنیم. همه اینها باعث میشود گاهی چنان حس سرخوردگی بکنیم که حتی منجر به جدایی شود یا در ازدواجی بمانیم که بیحاصل و آزاردهنده است. دوباتن برایتان روشن میکند که از نقطه نظر روانشناسی، فلسفی و انسانشناسی ازدواج چه مفهومی باید داشته باشد. شاید این جمله از کتاب یک حس آشنا را به شما القاء کند و بیشتر متوجه حال و هوایش شوید: «عشقی که در کودکی میشناختیم حالا دستخوش تغییراتی شده که چندان خوشایند نیستند: عشق با چاشنی از حس کنترل شدن، تحقیر شدن، رها شدن و درک نشدن و در یک کلام: رنج کشیدن. در بزرگسالی بعضی از گزینههای سالم و طبیعی که با آنها مواجه میشویم را رد میکنیم؛ البته نه به این خاطر که بد هستند بلکه دقیقا به این دلیل که زیاده از حد متعادل هستند و این کمال و خوبی برای ما نامانوس و غریبه و حتی ناخوشایند است. درواقع بدون آنکه خود بدانیم جذب گزینههای خاصی میشویم.» ترجمه این یکی کتاب هم کار شاپور پشابادی است.
چرا از چیزهای ارزان متنفریم؟
خب این یکی که اصلا در فرهنگ عامه ما جا افتاده است. خیلی از ما آن تکیه کلام قدیمی را بارها شنیدهایم که: «هیچ گرونی بیحکمت نیست» و به واسطه آن به خودمان مجوز خریدهای گرانقیمت دادهایم. آلن دو باتن در این کتاب رفتار ما را در زمان خرید کردن برایمان تشریح میکند. خواندن این کتاب نسبت به دو گزینه قبلی کمتر دردآور است و مثالهای بامزهای هم دارد. کتاب اصلا با جریان کریستف کلمب و کشف آناناس در آمریکا آغاز میشود!
درباره اعتماد به نفس
این یکی البته محصول مدرسه زندگی است اما توسط گروه نویسندگان نوشته شده و نه شخص آلن دوباتن. میان انبوه کتابهایی که چطور اعتماد به نفستان را افزایش دهید و ده راهکار و صد پله و غیره این یکی کتابی است که روشنتان میکند اصلا اعتماد به نفس دقیقا چیست و کجا باید به کارتان بیاید. ممکن است تصورتان درباره نداشتن یا داشتن اعتماد به نفس به کلی اشتباه باشد. اعتماد به نفس در شرایط شکست خودش را نشان میدهد نه در حال موفقیت و پیروزی. حماقتهای مکرر، که حق هر انسانی است، نباید مانع از برقراری ارتباط او با دیگران شود.