مدیر مالی خودتان باشید
امروزه بیشتر مردم با مشکالت مالی دست و پنجه نرم می کنند. بدهی ها، ضمانت های مالی و بیمه ها تنها چند عامل از عوامل بی شماری هستند که در مسائل مالی دخیل هستند. شاید گاهی شرایط طوری باشد که عده ای فکر کنند مشکل آنها لاینحل است و راه حلی ندارد، اما حتی در چنین شرایطی هم باید با دید مثبت به قضیه نگاه کرد و پذیرفت که هیچ مشکلی لاینحل نیست. در این مطلب این نکته مورد بررسی قرار گرفته که چه چیز تاثیر بیشتری روی مشکلات مالی می گذارد.
هزینه هایتان را یادداشت کنید
قدم اول برای حل مشکلات مالی آن است که بدانید حقوق ماهیانه تان صــرف چه چیزهایی می شود. شما اول باید مشکل را شناسایی کنید تا بتوانید راه حل و درمان مناسب را برای آن بیابید. تهیه یک لیست کمک زیادی به شما خواهد کرد. سعی کنید لیست با صداقت تهیه شود. بعد با دقت به لیست نگاه کنید. آیا قســمت اعظم لیست به خواروبار اختصاص یافتــه؟ آیا اغلب مواقع مقدار زیادی هله هوله خریداری مــی کنید؟ خیلی از آژانس استفاده می کنید؟ آیا هر ماه شهریه کالس ورزشــی می پردازید؟ شــاید بتوانید تغییراتی اساسی در بعضی هزینه ها به وجود بیاورید. اگر چه این فکر در آغاز خوب به نظر نمی رسد، اما به خاطر داشته باشید این امر در دراز مدت به شما کمک می کند تا مشکلات مالی خود را کاهش دهید. بودجه بندی کنیدامروزه ابزارهای گوناگونی وجود دارند که به شما در فرآیند تدوین بودجه ای واقــع بینانه کمک می کنند. از طریق بودجه بنــدی و وفاداری در اجرای آن نــه تنها مانع بــروز بدهی های جدید می شوید، بلکه می توانید گام هایی آرام و دقیق را برای بازپرداخت بدهی های قبلی بردارید.
خرید اعتباری را متوقف کنید: یکی از زمینه های اصلــی در ظهور بدهی های جدید خریدهــای اعتباری، چکی و یا اخــذ وام های بانکی است. اگر به استفاده از این روش ها ادامه دهید، تمام تلاشهایتان برای رهایی از بدهــی ها ناکام خواهد ماند. سعی کنید خود را به خرید نقدی عادت دهید و در برابر خرید اعتباری مقاومت کنید. اگر انجام این کار برای شما مشکل است، از طریق بودجه بندی و تعیین دقیق حد و حدود هزینه ماهانــه اراده خود را تقویت کنید. به علاوه می توانید با همراه نبردن دسته چک یا دیگر ابزارهای خرید اعتباری، صرفا در چارچوب پول موجود عمل کنید. بدهی های گران تر را زودتر بازگردانید .
در گام بعد باید بدهی ها را اولویت بندی کنید و آنها را به نسبت نرخ بهره، میزان تعویق و حجم کلی مرتب ســازید. آنگاه بدهی های گران تر را انتخاب نموده و پیش از سایرین آنها را بازگردانید. با این روش، ضمن جلوگیری از هدر رفتن منابــع، فضای مانور بودجه را افزایش داده و می توانید ســایر بدهی ها را با سرعت بیشتری پرداخت نمایید. وسایل بی استفاده را بفروشیداین اقدام نیز می تواند بخشی از پول نقد مورد نیاز برای بازگرداندن بدهی ها را تامین کند. در خانه هر یک از ما اقلام و وسایل بی مصرف زیادی وجود دارد که حتی در طول یک سال نیز مورد کاربرد قرار نمی گیرند. فروش این گونه کالاها در کنار ایجاد فضای آزادتر در خانه، به شما کمک خواهد کرد تا بدهی ها را بازگردانده و با استفاده از بودجه اضافی، سایر اقالم ضروری را برای خانواده تهیه کنید.
به حساب دخل و خرج پایبند باشید : گام بعدی طراحی یک حســاب دخل و خرج ماهیانه و پایبند بودن به آن است. هزینه های مختلفی چون خواروبار و قبض های آب، برق و تلفن باید در حساب و کتاب ماهیانه، لحاظ شود. به خاطر داشته باشید در طراحی حساب ماهیانه سقفی برای هزینه ها تعیین کنید،به عنوان مثال 500 هزار ریال و در نظر داشته باشید که هزینه کردن مقداری بیشتر از سقف تعیین شــده موجب به هم خوردن حســاب هایتان می شود و شما را دچار مشکل می کند. دریافتی های پیش بینی نشده را به بازپرداخت اختصاص دهید ممکــن اســت در بانــک برنــده جایــزه شــوید، اضافه حقــوق پیــدا کنید و یــا به ســبب کیفیت کارتــان پاداشــی را دریافــت نماییــد. ایــن پــول های پیــش بینی نشــده بهترین ابــزار برای غلبه بــر بدهی ها اســت. به محــض دریافت چنین مبالغی، براســاس اولویت های تدوین شده بخشی از بدهی های خود را بازگردانید. بــا این کار می توانید بدون فشــار اضافی بر بودجه، میزان قابل توجهی از وام ها را بازگردانید و از برنامه خــود چند گام جلوتر حرکت کنید.
به خودتان جایزه بدهید: اگر موفق شدید گام های پیشین را با موفقیت بردارید و در مسیر محدود ساختن بدهی جدید و بازپرداخت بدهی های پیشین کامیاب شوید، تشویق خودتان را از یاد نبرید. تغییر الگوهای رفتاری و حرکت در مسیری جدید نیازمند انرژی روانی بسیار زیاد است که در طول زمان کاهش یافته و احتمال بازگشــت به روش های قبلی و خطا را بــالا می برد. از ایــن رو ایجاد انگیزه و تقویت روحیه بخشی ضروری از هر برنامه تغییر است که باید توجه ویژه ای به آن داشته باشید.
بیشتر کار کنید: چنانچه بیشتر کار کنید و بتوانید درآمد ماهیانه خود را دو برابر کنید، متوجه می شوید که بدهی های شما زودتر پرداخت خواهد شــد. البته مقدار آن مهم نیســت. بلکه مهم تسویه حساب اســت حتی برنامه ریزی کنید که شغل دوم اختیار کنید تا درآمد بیشــتری داشته باشید.
1. آینده نگری برنامه ریزی برای آینده اقتصاد خانواده بی شک برنامه ریزی برای آینده زندگی در تمامی خانوادهها مطرح است. در بطن یک مدل سیستمی اقتصاد خانواده، خانواده و اقتصاد آن را نمیتوان از هم مجزا کرد، بنابراین زمانی که برای هر یک از آنها برنامه ریزی می کنیم، ناگزیریم دیگری را نیز مد نظر قرار دهیم. توجه به نیازهای آتی خانواده و همچنین شناخت فرصت ها و تهدیدهای اقتصاد خانواده در این راستا اهمیت دارد. این کار برای تمام اعضای خانواده مفید خواهد بود. میتوان جلسات خانوادگی را روی این موارد متمرکز کرد.
2 -انجام مشاوره های اقتصادی: بعضا خانواده ها در مدیریت اقتصادی خود از توان لازم برخوردار نیستند و یا اینکه با مسائل و مشکلات مواجه می شوند که به تنهایی از عهده آنان بر نمی آیند. امروزه منابع و مراجع بسیاری با موضوع اقتصاد خانواده وجود دارد. برگ برنده، شناخت مرجع شایسته و مراجعه به آن و کسب مشاوره صحیح است. از منابع بالقوه اطلاعات و مشاوره میتوان به دوستان و آشنایان، اقوام، اعضای خانواده، همکاران شغلی و... اشاره کرد.