بناهای تاریخی استان قزوین+تصاویر (۱)
شهر قزوین در زمان حکومت صفویه،پایتخت ایران بوده است و به دلیل دارا بودن موزه ها ،کلیساها بازارها و آثار تاریخی متعدد و بی نظیر یکی از شهرهای دیدنی ایران به شمار می آید. شهر قزوین از نظر تعداد آثار تاریخی، رتبه ی نخست در ایران را به خود اختصاص داده است. با پین وین همراه شوید تا شما را با بناهای تاریخی شهر قزوین آشنا کنیم :
_ کلیسای کانتور:
کلیسای کانتور معروف به "برج ناقوس" هم چنین به نام (Russian Charch) در جنگ جهانی دوم در زمان اشغال ایران به دست روس ها در شهر قزوین ساخته شد. این کلیسای کوچک مانند سایرکلیساها دارای طرحی چلیپاییی است و محراب آن رو به خاور است.
ورودی کلیسا در ضلع باختری آن قرار دارد و شامل فضای ورودی با سقف شیب دار و درب ورودی است.پس ئاز ورودی،پیش فضای هال قرار دارد که بالای آن برج ناقوس کلیسا با ارتفاع حدود 11متر به چشم میخورد.
هال شامل نماز خانه و محراب است و در دو طرف آن،دو فضای مستطیل شکل قرار دارد.فضای محراب به شکل نیم دایره است و بر فراز آن گنبدی قرار گرفته است. فضای نماز خانه دارای گنبد و فضاهای جانبی آن دارای پوشش تخت است. در نمای خارجی این کلیسا ،ستون های تزءینی دیده میشود.نقشه معماری کلیسا چند ضلعی نامنظم است که با آجر قرمز لعاب دار پوشیده شده و نمای جالبی پیداکرده است .در حیاط این کلیسا چند سنگ قبر نیز دیده میشود که یکی از آن سنگ قبرها متعلق به یک خلبان روسی است که بر اثر سقوط هواپیما در جنگ جهانی دوم کشته شده است و دیگری متعلق به یک مهندس روسی است که در ایران جان خود را از دست داد.
پس از خروج روس ها از ایران این کلیسا تخلیه شد .امروزه در ایران مسیحی های ارتودکس ساکن نیستند و به همین دلیل این کلیسا هم اکنون به عنوان یک بنای تاریخی حفظ و نگهداری میشود و البته درون این کلیسای زیبا چند ویترین فروش جواهرات دست ساز قرار دارد.
در نمای خارجی این کلیسا هم ستون های تزئینی زیبایی به چشم می خورد به دلیل همین شکل و شمایل خاص کلیسای کانتور در میان بناهای تاریخی استان قزوین جایگاهی متفاوت پیدا کرده است.
آدرس :قزوین ،خیابان طالقانی، خیابان دارایی،جنب ثبت احوال .
_دولتخانه ی صفوی :
مجموعه ی باغ صفوی (باغ سعادت آباد،باغ فرهنگی قزوین ،دولت خانه صفوی یا ارگ طهماسبی )مربوط به دوره ی صفوی- دوره قاجار است و در قزوین، مابین خیابان هلال احمر و پیغمبریه ،سبزه میدان و خیابان سپه واقع شده است.
مجموعه باغ صفوی دارای بیش از شش هکتار وسعت می باشد و از سردر عالی قاپو در شمال و ابتدای خیابان سپه قزوین آغاز شده و در انتها به محوطه کاخ جهل ستون قزوین اتصال می یابد و در طول مسیر خود با گذشتن از چندین حیاط و محوطه ی باز،میتوانید از آثار و بقایای به جا مانده از دوره های مختلف صفوی،افشاریه ،زندیه و قاجاریه را یک جا مشاهده نمایید.
شهر قزوین در عصر صفوی،به علت قرار گیری بر سرراه جاده ابریشم و شرایط جغرافیایی و سیاسی آن زمان ،حائز اهمیت شد،به همین دلیل توانست تا مدتی عنوان پایتختی صفوی را نصیب خود کند . انتقال پایتخت از تبریز به قزوین باعث شد تا بناها و عمارت هایی با شکوه و در شان پایتختی آن فدر شهر قزوین بنا شود .از جمله این بناها و عمارت ها میتوان باغ صفوی را نام برد ،که مجموعه ای از چند بنا می باشد.
آدرس:قزوین، ابتدای خیابان سپه
_ خانه رئوفی ها:
خانه ی رئوفی ها در قزوین مربوط به اواخر دوره ی قاجار است،یعنی زمانی که اخرین رگه های میراث معماری اصیل و کهن ایرانی در حال احتضار بود.
این اثر در خیابان شهدای قزوین،شمال مسجد جامع قزوین واقع شده است و در تاریخ 19 مهر 1378 با شماره ثبت 2460 ب عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید. از جمله فعالیت هایی که در این محل صورت می گیرد فروش آثار برگزیده صنعتگران ،تولید زنده و بخش های آموزشی است.
معرق،انواع رو دوز های سنتی ،کارگاه سفال و شیشه در این مکاندر معرض بازدید عموم قرار گرفته است.این بنا هشتمین خانه صنایع دستی در کشور ایران است.
شما میتوانید با خیال راحت در گوشه ای دنج از این حیاط بنشینید و و از فضا لذت ببرید ،کتاب بخوانید ئ یا به موسیقی گوش دهید ،همچنین حوض زیبای داخل حیاط خانه رئوفی ها و ایوان ستون دار این این عمارت،آن سوژه ی بسیار خوبی است برای عکاسی که مورد استقبال مسافرین و توریست ها و گردشگران قرار میگیرد.
آدرس:قزوین ،خیابان سپه،ضلع شمالی مسجد جامع.
_ مسجد جامع :
مسجد جامع قزوین یا مسجد جامع عتیق یا مسجد جامع کبیر از بزرگترین مساجد ایران و کهن ترین مسجد جامع ایران است. بنای نخست آن بر روی آتشکده ای از دوران ساسانیان ساخته شده است ،آتشکده در بخش ایوان جنوبی بوده است .
این بنا به سبک چهار ایوانی است و در شهر قزوین قرار دارد که به فرمان هارون الرشید و در سال 192 هجری ساخته شده است.در یورش مغولان و از آنجا که مهم ترین مسجد شهر بوده بوده ،بخشی از آن و از جمله ایوان جنوبی تخریب گشته ولی در دوره های پسین ترمیم گردیده است .آثار معماری چند دوره در این مسجد مشاهده میگردد و قدیمی ترین آن متعلق به سده دوم اسلامی است. ایوان ها در دوره ی صفوی بازسازی شده است اما ایوان شرقی در دوره قاجار ترمیم گردیده است .ایوان شمالی با دو مناره بلند که در طرفین آن قرار دارد و با کاشی های رنگارنگ مزین است.
ساختار مقصوره خمارتاشی در ضلع جنوبی مسجد به دستور امیر خمارتاش ابن عبدالله عمادی،وزیر سلطان ملک شاه سلجوقی به سال 500 هجری قمری انجام شد .کتیبه هایی به 5ردیف نیز به خط کوفی گلدار ،نسخ و ثلث در این مکان دیده می شود.
آدرس :قزوین ،خیابان شهدا .
_ آرامگاه حمدالله مستوفی:
حمدالله مستوفی قزوینی ،نام کامل جغرافی دان ،مورخ،شاعر و نویسنده ایرانی قرن هشتم است .وی در سال 690 متولد شده و وفاتش در سال 750 هجری قمری اتفاق افتاده است. بنای آرامگاه حمدالله مستوفی که یک برج آجری کوچک است ،متعلق به متعل به قرن هشتم قمری است که پلان برج به صورت مربع توسط 4 فیل پوش، هشت ضلعی شده و با گنبد مخروطی پوشیده شده است.
محوطه ی آرامگاه 280متر مربع است که تنها از این میزان 40متر مربع به زیر بنا اختصاص دارد .داخل بنا دارای کاشی فیروزه ای ساده و در زیر پایه های گنبد دور تا دئر کتیبه ای است که سوره ی مبارکه ی هل اتی به خط نسخ گچ بری و قسمت پایین دو لنگه در ورودی آرامگاه نیز به صورت گل در هم و منبت کاری است .
آدرس : قزوین ،خیابان طالقانی ،ملک آباد،کوچه مستوفی .