نکات مهم در تغذیه کودک
دوران کودکی،دوران بسیار مهم و حساسی در زندگی هر فردی محسوب می شود ،به ویژه سال های اول زندگی هر کودک تعیین کننده ی رشد و تکامل کافی مطلوب و نیز تامین سلامت کودک می باشد. با پین وین برای مطالعه ی نکات مهم تغذیه ی کودک همراه شوید.
نکات رفتاری در تغذیه ی کودک :
بچه ای که تازه از خواب بیدار شده باشد، اشتهای غذای جامد را ندارد، اگر شیرخوار است، صبحانه به او شیر بدهید، دو ساعت بعد غذای جامد بدهید، اگر شیرخوار نیست، با لیوان به او شیر بدهید یا نوشیدنی دیگری. ممکن است بلافاصله شیر هم نخورد، حوصله خرج بدهید تا اشتهایش باز شود. به زور و اجبار به بچه غذا ندهید که این امر لذت بخش را صحنه نبرد تصور کند.
بچه ها غذای تکراری را نمی پسندند، تنوع در نوع و شکل غذا برای هر انسانی مفید است، زیرا اول باید چشم بپسندد بعد دل. بنابراین غذای بچه ها را تا وقتی که اشیا و موجودات اطرافش را نمی شناسد، به اشکال هندسی، بخصوص مربع در آورید، بعد حیواناتی که می شناسد. مثلاً سالاد الویه او را به شکل سگ، گربه، پرنده درست کنید.
کودکی که کم غذاست، ممکن است ارثی باشد و نخواهد بیشتر از پدر و مادرش رشد کند، اما با تغذیه سالم نسل جدید ژاپنی ها هم بلند قد شده اند. بنابراین غذاهایی که برای رشد مفیدند به آنها بدهید و با ترفندهای مختلف او را به خوردن راغب کنید.
کودک باید در زمان غذا خوردن در وضعیت راحتی قرار گیرد و غذا نزدیک او باشد تا کودک بتواند به راحتی بدون این که تحت فشار قرار گیرد، غذا بخورد. بشقاب و لوازم غذا خوردن باید از جنس نشکن باشد. زیرا در صورت شکستن ظرف کودک ممکن است احساس یاس کند یا والدین عصبانی شوند.
رنگ مواد غذایی در اشتهای کودک و علاقه او به غذا تاثیر می گذارد. خوردن غذاهایی با رنگ های سبز، نارنجی و زرد برای او جالب است. به عنوان مثال می توان از سبزی های برگ سبز و یا هویج و گوجه فرنگی استفاده کرد.
بجای آب میوه صنعتی از آب میوه طبیعی استفاده کنید زیرا به آب میوه صنعتی مواد قندی، رنگ وماده معطر اضافه شده است.غذا خوردن در یک ساعت معین سبب تحریک اشتهای کودک می شود. خستگی کودک مهمترین عامل از بین بردن اشتهای اوست. بهتر است بعد از استراحت به کودک غذا داده شود.دادن وقت کافی به کودک برای صرف غذا بسیار مهم است بهتر است از شتاب و عجله در هنگام غذا خوردن پرهیز کرد.
دادن غذای یکنواخت و تکراری سبب بیزاری کودک می شود. حتی اگر غذای مورد علاقه کودک، پشت سرهم به او داده شود، کودک از خوردن آن خودداری می کند. باید کودک را با انواع غذاهای مختلف آشنا کرد. بهتر است غذای جدید را ابتدا یک فرد بزرگتر خانواده بخورد تا الگویی برای کودک باشد.بی تحرکی، خواب ناکافی و بیماری کودک موجب بی اشتهایی و غذا نخوردن کودک می شود.
نکات تغذیه ای مهم که هر مادری باید بداند :
حداقل 3 بار در روز باید کودک غذا بخورد و از هشت ماهگی 2 وعده جدا میان وعده داده شود.
غذا باید سر ساعت معین و در محیطی خوشایند به کودک داده شود.
کودک باید با انواع مختلف غذاها آشنا شود تنوع بسیار مهم است.قوانین واضح در ارتباط با خوردن غذا به کودک تفهیم شود.
باید سعی کنید غذاهای جدید همیشه به مقدار کم و همراه با غذای مورد دلخواه به کودک داده شود.برای پذیرش بیشتر،غذای جدید باید در زمانی که کودک کاملاً گرسنه است داده شود.
از مصرف چاشنی زیاد باید خوداری شود.غذا باید ولرم باشد. غذای داغ و نیز غذای سرد باعث ترس کودک میشود.
محیط خوردن غذا باید جالب و حاکی از آرامش باشد. رنگ محیط سرد نباشد.از بشقاب و فنجان ثابت رنگی استفاده شود. کودک ظرف و لیوان خودش را داشته باشد.از آنجایی که کودکان به رنگ غذا نیز توجه دارند از این توجه آنها باید استفاده شود.
غذا به تکه های کوچک تقسیم شود.برای مقدار مختصری هم که میخورد تشویق شود.باید به کودک اجازه داد تا اگر غذای بیشتری میخواهد بگوید.
بخورنخورهای رشد قدی کودکان :
جوانه گندم خوراک رشد قد است.سلنیوم موجود در جوانهها باعث افزایش قد کودکان میشود و ما به مادران توصیه میکنیم به فرزندانشان انواع جوانهها را بدهند تا قدشان بلندتر شود.کمبود روی موجب کوتاهی قد میشود.
روی جزو املاح فلزی است که در بدن نقش حیاتی ایفا میکند. فرآوردههای دامی به ویژه گوشت، دل، جگر، قلوه،تخم مرغ منبع غنی از روی هستند. همچنین در سبزیهای برگدار مانند کاهو و اسفناج نیز روی یافت میشود.آجیلهای خام تازه (بو داده نشده)به ویژه تخم کدو از منابع روی است که به کودکان بایستی داده شود تا رشد قدی آنها تضمین شود.ویتامین D و کلسیم اگر در زمان مناسب مورد تامین قرار گیرند اطمینان بیشتری برای جلوگیری از کوتاهی قد میتوانیم داشته باشیم.
کلسیم، جزو املاحی است که در استحکام بخشیدن اسکلت بسیار تأثیرگذارند مصرف شیر و لبنیات منبع خوبی از این ویتامین است.کم خونی موجب کوتاه قدی میشود.خانوادهها مرتباً کنترل کنند که کودک یا نوجوان دچار فقر آهن نباشد زیرا فقر آهن خود زمینه را برای اختلال در رشد قدی فراهم میکند.معمولاً کودکانی که دچار کم خونیاند هم وزنگیری خوبی ندارند و هم قدشان کوتاه میماند. به بهانه سیاه شدن دندان نباید قطره آهن را کنار گذاشت!
کودک نباید قندهای ساده مثل شکر، شکلات، آب نبات، تافی و نوشابه ها و آبمیوه های مصنوعی کارخانه ای مصرف کند چون قندهای ساده خود در ترشح هورمون رشد اختلال ایجاد میکنند و وقتی هورمون رشد به اندازه کافی ترشح نشود، رشد قدی تا حدی دچار اختلال میشود.
خرما مقدار قابل توجهی فولات و یا همان اسیدفولیک به بدن میرساند که جهت خونرسانی برای بدن کودک لازم است، فولات به عنوان ماده خونساز در خرما موجود است؛ هرچند که مقدار آهن خرما آنچنان زیاد نیست، اما برای خونسازی، بدن احتیاج به 3 مادهی مغذی فولات، آهن و ویتامین 12 B دارد که در غذاهای حیوانی یافت میشوند. پس برای این منظور بایستی از غذاهای متنوع استفاده کرد.
ویتامین C یکی دیگر از مواد مغذی خرماست که علاوه بر کمک به جذب آهن مواد غذایی برای جلوگیری از بیماریهای خطرناک خونریزیدهنده یا همان اسکوربوت لازم است و باید بدن هر فرد در طول روز، 60 میلیگرم ویتامین C دریافت کند که تقریباً در هر 100 گرم خرما 14 میلیگرم ویتامین C موجود است.